Affaldsselskabet Vendsyssel Vest og Nordsøens Oceanarium har dette efterår indgået et spændende samarbejde om et undervisningsforløb om plastik i vores havmiljø. Undervisningsforløbet har med støtte fra Spar Nord Fonden givet 4.-5. klasser i både Hjørring og Brønderslev Kommune mulighed for at blive klogere på affald generelt og mere specifikt på problematikkerne med plastik i vores havmiljø – og interessen har været stor.

Formålet med det nye samarbejde og undervisningsforløb er at give skoleelever en forståelse for miljøproblematikkerne i forbindelse med affald i vores havmiljø. Og dernæst, hvad der kan gøres for at komme disse problematikker til livs – nu og i fremtiden. Blot få dage efter at der var åbnet for tilmeldinger til forløbet, var stort set alle pladser besat.

Ni skoleklasser tilmeldte sig undervisningsforløbet, og dette til stor glæde for leder af Skoletjenesten hos Nordsøen Oceanarium, Anders Østerby, der udtaler: 

”Det har været dejligt at se så stor en interesse for vores undervisningsforløb. Vi mærker bare endnu engang, at plastik i verdenshavene er en problematik, som optager både børn og voksne.”

4. og 4. B. fra Skolegades Skole i Brønderslev har i løbet af september været igennem forløbet. Klassernes natur- og teknologilærer, Torben Stenskrog Madsen, er begejstret for det nye undervisningsforløb:

”Det har været et lærerigt og spændende undervisningsforløb – en god kombination af både praktiske såvel som teoretiske øvelser. Det er et tema, som vores elever er meget optagede af – og det gør indtryk på eleverne at lede efter mikro-plast i fiskemaver og få indblik i processerne med at håndtere de store mængder affald hos AVV.

Dette bakkes også op af Josefine og Kathrine fra 5. klasse fra Vendsyssel Friskole der efter besøget hos AVV og Nordsøen sagde: ”Det var spændende. Man skal passe bedre på dyrene i havet. Man skal ikke smide affald”.

STØTTE FRA SPAR NORD FONDEN

Undervisningsforløbet er støttet af Spar Nord Fonden, hvilket har muliggjort indkøb af blandt andet digitale mikroskoper til at lede efter mikroplast i havet og i fiskemaver. Donationen er årsag til, at mange skoleelever er blevet klogere på vores havmiljø og i fremtiden bedre kan dykke ned i de problematikker, der er forbundet med plast og andet affald, der ender i vores farvand.

AMBASSADØERER FOR EN GRØN FREMTID

Formålet med undervisningsforløbet og samarbejdet mellem AVV og Nordsøens Oceanarium er ifølge kommunikatør for AVV, Morten Ulltveit-Moe, helt oplagt:

Sammen med Oceanariet har vi muligheden for at undervise skoleelever, så de bliver ambassadører for en grøn fremtid med mere affaldssortering og en generelt bedre forståelse for vores havmiljø. Derfor er det et undervisningsforløb, hvor vi hos AVV snakker om og ser på fremtidige løsninger og taler om affald som et problem, men også som en ressource.”

Gennem undervisningsforløbet skulle eleverne blandt andet lede efter mikroplast i fiskemaver, lave filtrationsforsøg med affald, se hvordan affald behandles i Danmark og lave YouTube-videoer om plastik i verdenshavene. Noget tyder på at disse øvelser gjort indtryk på de deltagende elever, hvor Karoline og Cæcilie fra 5. klasse på Vendsyssel Friskole udtalte: ”Det har været hyggeligt og sjovt. Det at fodre muslinger, og se hvad fiskene havde spist. Sjovt at skære fiskene op. Meget samarbejde og vi har lært en masse.”

Efter besøget hos både Nordsøens Oceanarium og AVV skal eleverne hjemme i klassen være kreative - for der er både hygge, lækker mad og oplevelser på spil i en konkurrence. Klassen, der til sidst har produceret den mest kreative YouTube-video om plastik i vores havmiljø vinder en overnatning på Oceanariet med aftensmad og morgenmad.

Se film om forløbet: